Ekološka i isplativa alternativa – ŠKODA OCTAVIA G-TEC se može pohvaliti novim snažnijim 1.5 TSI motorom

Novi 1,5-litarski motor, smešten u ŠKODU OCTAVIJU G-TEC, ima snagu od 96 kW (130 KS), tj. 15 kW (20 PKS) više od svog prethodnika. Zahvaljujući promenljivom vremenu usisnog ventila sa radom Miller ciklusa, ovaj motor takođe ostvaruje veliku efikasnost. U CNG režimu, emisija CO2 se smanjuje još više, za oko 25 procenata u poređenju sa benzinom, uz znatno niži izlaz azotnog oksida i bez emisije čestica. Kao rezultat svega navedenog, ŠKODA OCTAVIA G-TEC  je usklađena sa EU6d-TEMP, najstrožim trenutnim standardom za emisije štetnih gasova, što je čini ekološkom alternativom automobilima koji troše konvencionalna goriva.

Tri rezervoara za CNG u ŠKODI OCTAVIJI G-TEC imaju ukupni kapacitet 17,7 kilograma. Rezervoar pozicioniran ispred zadnje osovine izrađen je od čelika. Druga dva rezervoara smeštena ispod prtljažnog prostora napravljena su od novog kompozitnog materijala koji kombinuje krajnju sigurnost i malu težinu. Kad se koristi samo na CNG, OCTAVIA G-TEC može da pređe rastojanje od oko 480 kilometara. Ako se potroši CNG, automobil će se automatski prebaciti u režim rada sa benzinom, koristeći 11,8 litara benzina u dodatnom rezervoaru.

ŠKODA OCTAVIA G-TEC 1.5 TSI dostupan je sa linija opreme Active, Ambition i Stile, samo u COMBI formatu, i dolazi sa sedmostepenim DSG menjačem. Online usluge ŠKODA Connect za G-TEC takođe uključuju Hitni poziv i Care Connect. Na primer, aplikacija ŠKODA Connect, vozaču prikazuje preostali CNG, benzin i ukupnu količinu.

izvor: cngeurope.com

Image by Miroslav Porochnavy from Pixabay

Pročitajte i...