Drumski transport: Afričke države spremne da prihvate benefite harmonizovanih alata UN

Afričke države preduzimaju neophodne korake potrebne za poboljšanje regionalne trgovine, ali predstoji još uvek postoje prepreke. IRU i regionalni akteri razgovarali su o dokazanim rešenjima UN za transportne i trgovinske izazove sa kojima se kontinent suočava.

Učesnici iz javnog i privatnog sektora, međunarodne organizacije i akademska zajednica nedavno su se okupili i podelili sveobuhvatan pregled napretka učinjenog u stvaranju efikasnije i jeftinije trgovine i transporta u Africi. Oni su istakli pitanja i mogućnosti u vezi sa regionalnim povezivanjem, prekograničnim kretanjem robe, vozača i vozila, kao i rezidualnim uticajem pandemije.

Hibridni događaj zajednički su organizovali Ministarstvo saobraćaja i javnih radova Republike Bocvane, Trojni program za olakšavanje transporta i tranzita (the Tripartite Transport and Transit Facilitation Programme) i Forum regulatora prekograničnog drumskog transporta (the Cross-Border Road Transport Regulators Forum).

Kao što je slučaj u mnogim drugim regionima, trgovinske i transportne procedure – kao što su ponovljene carinske provere, bezbednost na putevima i granične gužve – mogu se dramatično poboljšati kako bi se bolje povezale afričke zemlje interno i sa globalnim tržištima.

Geografska ograničenja su još jedno pitanje koje povećava troškove logistike. Polovina zemalja u razvoju bez izlaza na more nalazi se u Africi. Ali, slično zemljama Centralne Azije kao što su Turkmenistan i Uzbekistan, ima načina da se afričke zemlje, koje nemaju izlaz na more, povežu sa kopnom i značajno povećaju trgovinu.

Iako je važno ulagati u širok spektar transportne infrastrukture, „softver“ igra značajnu ulogu u tome da transport bude brži, kao i isplativiji i sigurniji.

Tatiana Rey-Bellet, IRU-ov direktor za TIR i tranzit, koja je istakla dokazane rezultate dostupnih instrumenata, rekla je: „Dok su afričke države veoma raznolike, usklađeni, isprobani i testirani alati UN-a mogu udvostručiti ili utrostručiti trgovinu unutar regiona, u najmanju ruku, kao i značajno smanjiti troškove transporta i na kraju sniziti cenu robe.

„Želeo bih da ohrabrim sve afričke zemlje da pristupe i u potpunosti iskoriste postojeće konvencije UN, kao što su TIR i CMR, kao i njihove digitalne ekvivalente. Sve to je generalni sekretar UN označio kao važne instrumente za suočavanje sa izazovima i uticajima pandemije.

IRU i C-BRTA se sastaju u Ženevi

Delegacija Južnoafričke Agencije za prekogranični drumski transport (C-BRTA), pokretačke snage koja stoji iza usluga međunarodnog drumskog transporta u Južnoj Africi više od 20 godina, nedavno je podelila najnovije programe i projekte agencije sa IRU-om kako bi istražila dalje mogućnosti saradnje.

Šta je TIR?

TIR je jedini globalni tranzitni sistem, koji omogućava da se roba otpremi iz zemlje porekla, preko tranzitnih zemalja, do zemlje odredišta, preko bezbednog, multilateralnog, multimodalnog i obostrano priznatog sistema.

Godine 2021. stupio je na snagu novi pravni okvir za potpunu digitalizaciju TIR-a (koji se naziva eTIR), koji je otvorio eTIR za 77 zemalja na pet kontinenata.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...