Drumska veza istok-zapad zahteva održive rute

Uz procvat transkontinentalnog srednjeg koridora između Azije i Evrope, IRU, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i drugi razvojni partneri fokusiraju se na dalje unapređenje povezanosti istok-zapad.

U izazovnoj geopolitičkoj klimi koja ubrzano preoblikuje lance snabdevanja, Srednji koridor, koji povezuje Kinu i Centralnu Aziju preko Kaspijskog mora sa Kavkazom, Turskom i Evropom, doživljava procvat trgovine.

IRU radi sa svojim članovima i carinskim vlastima na maksimiziranju efikasnosti i bezbednosti Srednjeg koridora, podržanog TIR sistemom. IRU-ova mreža transportnih operatera je pokazala svoju sposobnost da operacionalizuje nove rute i ponudi svojim klijentima nove usluge i poslovne mogućnosti.

EBRD je predstavila studiju o održivim transportnim vezama između Evrope i Centralne Azije na seminaru koji je organizovala Evropska komisija.

Studija identifikuje najodrživije koridore i predlaže ključne akcije za razvoj koridora. To naglašava hitnost pronalaženja održivih koridora i ulaganja više u „meka“ rešenja koja mogu odmah da poboljšaju povezanost i ne zahtevaju „tvrda“ ulaganja u infrastrukturu.

Tatiana Rey-Bellet, IRU-ov direktor TIR-a i tranzita, ističući različite puteve dostupne za dalje poboljšanje trgovine istok-zapad na seminaru, rekla je: „Iako je teško preceniti značaj Srednjeg koridora, diversifikaciju ruta, kao i efikasna kombinacija vidova transporta je ključna za održive lance snabdevanja.

Digitalizacija harmonizovanih instrumenata, kao što je TIR, takođe bi značajno poboljšala bezbednost i protok robe. Namenske zelene trake na graničnim prelazima, oslanjajući se na harmonizovane tranzitne instrumente, posebno njihove digitalne ekvivalente, mogle bi da podnesu sve veći protok robe bez ugrožavanja bezbednosti.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...