Druga generacija Mercedes-Benz Trucks MirrorCam

Mercedes-ov revolucionarni MirrorCam sada dolazi u drugoj generaciji samo tri godine nakon svog predstavljanja – u kompaktnijoj verziji sa boljom kontrolom boja na ekranu vozača.

Prvi put smo videli Mercedesov kamion bez bočnih retrovizora sada daleke 2014. Bilo je to na još neotvorenom delu autoputa oko Magdeburga u Nemačkoj, gde je Mercedes pod naslovom „Kamion budućnosti 2025“ predstavio futuristički kamion sa nizom novih tehnologija, koje bi – prema tadašnjim vizijama – trebalo da budu spremne za vožnju 2025. Mercedesov budući kamion je, između ostalog, bio i samovozeći i bez retrovizora.

Dok uvođenje samovozećih kamiona u komercijalne operacije i dalje visi o koncu osam godina kasnije i uopšte ne dostiže cilj 2025. – prvi kamion bez bočnih retrovizora već smo dobili 2018. godine, kada je peta generacija pokrenuta je serija Actros. Tadašnji revolucionarni MirrorCam sistem zamenio je glavna i širokougaona ogledala sa krakom kamere sa svake strane kamiona i ekranom od 15 inča sa unutrašnje strane oba A-stuba.

Iako je nova tehnologija ponudila nove mogućnosti, Mercedes je odlučio da ima jednu sliku na svakom ekranu – umesto složenijeg rešenja sa nekoliko polja. Drugim rečima, razumno rešenje da vozaču bude što brže i jasnije da pročita situaciju.

Veća i bolja vidljivost

Nije tajna da su svi bili veoma oduševljeni MirrorCam sistemom – još od prve kratke probne vožnje u septembru 2018. godine, a od tada u nekoliko navrata kako u inostranstvu tako i kod kuće. Ovo je ne samo zbog jednostavne činjenice da odsustvo starih kućica ogledala pruža znatno veći direktan pogled kroz bočne prozore. Pored toga, tehnološka pomagala u MirrorCam-u i inteligentna interakcija sa drugim Mercedesovim sigurnosnim sistemima olakšavaju život vozaču npr. manevre unazad i preticanja, baš kao što funkcija „praćenja prikolice” odlično funkcioniše kada se voz lomi u skretanjima i pogled kamere prati kretanje prikolice.

Mišljenja među pokretačima industrije su – na naše iznenađenje – malo više podeljena. Jasnoća slike – ili nedostatak iste – i reprodukcija boja su pomenuti kao kritike od strane nekih vozača sa kojima smo razgovarali nakon što smo isprobali MirrorCam u svakodnevnom životu. Međutim, većina je generalno zadovoljna rešenjem kamere, prema našim utiscima.

Manji i oštriji

Da bi rešio neke od slabosti, Mercedes već lansira prvo ažuriranje MirrorCam-a – manje od tri godine nakon što je Actros (i u zagradi takođe Arocs serija) počeo da se proizvodi sa MirrorCam tehnologijom. Ova druga generacija MirrorCam-a biće dostupna za serije Actros, Arocs i eActros.

Najočiglednija promena je da je krak kamere sa obe strane kabine skraćen za 10 cm. Praktično, kamion sada zauzima manje prostora u širini, pošto MirrorCam sada ne viri dalje od tradicionalnog ivičnog ogledala, za koji se Mercedes još uvek drži prave linije, jer perspektiva MirrorCam-a sada više podseća na ono što je poznato iz tradicionalni stakleni bočni retrovizori.

Novi MirrorCam je aerodinamičniji, a inženjeri u Mercedes-Benz Trucks-u su dodali „ivicu za kapanje“ na dno MirrorCam-a kako bi sprečili da kišnica uđe u sočivo i zamuti sliku. Pored toga, urađeno je i na „kontroli kontrasta“ u MirrorCam-u – a to je upravo poboljšanje prikaza svetla i boja na ekranu na A stubu, u koji vozač gleda. pružaju bolji pregled kada vozač, na primer, mora da se vrati iz svetle oblasti u tamniju oblast – što je prilično česta svakodnevna situacija za većinu poslovnih vozača.

Proizvodnja

Mercedes i dalje insistira na tome da MirrorCam samo zamenjuje tradicionalne bočne retrovizore, za razliku od konkurenata koji su od tada lansirali sisteme koji integrišu više ili sve tradicionalne retrovizore u jedno rešenje za kameru.

Mercedes-Benz takođe navodi da se MirrorCam 2 već ugrađuje u automobile koji se trenutno isporučuju i da “veoma veliki deo” kupaca u bira rešenje kamere u odnosu na tradicionalne bočne retrovizore (što je još uvek moguće).

izvor&foto: lastbilmagasinet.dk

Pročitajte i...