Dizel će ostati dok se ne poboljša zelena infrastruktura za punjenje

Bez brzog uvođenja infrastrukture za punjenje širom kontinenta, evropski prevoznici tereta će nastaviti da biraju vozila sa dizel motorom umesto čistih alternativa.

Iako teretna industrija nema naklonost prema dizel vozilima, ona ostaju najefikasnija opcija s obzirom na nizak broj zelenih stanica za dopunu širom kontinenta, rekao je Umberto de Preto, generalni sekretar IRU, udruženja za drumski teretni transport.

„Ako koristimo dizel kamione, autobuse i vagone, to je zato što naši klijenti traže od nas da nešto prevezemo odavde do tamo na najefikasniji način. Ako bi sutra rekli da je ovo divno rešenje koje će doneti nešto odavde do tamo što je isplativije i čak brže nego što možemo da uradimo danas, pogodite šta? To je ono što ćemo koristiti”, rekao je on.

„Nemojte misliti da je industrija zaljubljena u vozila ili gorivo koje koristimo. Koristimo ono što je efikasno, ono što naš posao obavlja i omogućava nam da i dalje ostvarujemo profit“, dodao je on.

De Pretto je takođe upozorio da EU „nije ostrvo“, što znači da veće zeleno oporezivanje teretnih operatera može naštetiti konkurentskoj prednosti Evrope.

„Možemo postići ciljeve dekarbonizacije, možemo to učiniti. Ali hajde da ne postavljamo politike koje će ekonomski razvoj učiniti nečim što će biti naš najveći izazov, gde ćemo na kraju imati ogromne granice nezaposlenosti umesto da imamo dekarbonizaciju“, rekao je on.

Danijel Mes, zvaničnik koji radi u timu šefa EU za klimu Fransa Timermansa, nazvao je postavljanje stanica za punjenje „alfa i omega“ smanjenja emisija iz drumskog teretnog transporta.

On je pozvao zakonodavce u Parlamentu i Savetu da proguraju zakon o naplati Komisije – poznat kao Uredba o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR) – i kritikovao države članice zbog pokušaja da ga razvodne.

Iako je priznao poteškoće izazvane skokom cena nafte nakon izbijanja rata u Ukrajini, Mes je takođe podmetnuo pozive za dugoročne državne subvencije kako bi se cene goriva držale pod kontrolom.

„Moramo biti svesni granica kada govorimo samo o subvencijama za gorivo jer realnost je da državna kasa nije neograničena i ova situacija će, nažalost, ostati sa nama još neko vreme“, rekao je on.

„Kada govorimo o tome da se nešto uradi u vezi sa cenama benzina, to uvek mora da bude praćeno jasnim potezima za ubrzanje zelene tranzicije“, dodao je on.

Mes je predstavio predstojeće zakonodavstvo EU koje definiše strože standarde emisije CO2 za teška vozila kao blagodat za teretnu industriju, tvrdeći da će to podstaći proizvođače vozila da ulažu u proizvodnju čistih modela. Što je više električnih i vodoničnih modela autobusa i kamiona dostupnih, oni postaju pristupačniji.

U svom nedavno usvojenom dokumentu o pozicioniranju o CO2 standardima za teška vozila, IRU poziva EU da podrži industriju u prelasku na teška vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama i električnim baterijama. Globalna organizacija za drumski transport takođe je protiv zabrane vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u kratkom roku, tvrdeći da se transportna goriva bez ugljenika mogu koristiti u ICE kamionima i autobusima.

Ponavljajući da živimo u izuzetnim vremenima, Mes je rekao da se sve odluke koje se tiču budućnosti drumskog saobraćaja – od političara, industrije i pojedinaca – moraju donositi imajući na umu dobrobit društva.

„Ako sada ne ubrzamo zelenu tranziciju, bićemo u nevolji da izgradimo Evropu koja je oslobođena fosilnih goriva, a bezbedna i sigurna za nas, našu decu i naše buduće generacije“.

Ismail Ertug, socijalistički nemački poslanik u Evropskom parlamentu koji je vodeći pregovarač za AFIR u Evropskom parlamentu, kritikovao je stav Saveta prema naplaćivanju infrastrukturnih mandata i pozvao na brže uvođenje.

„Najveći problem Evropske unije su države članice“, rekao je on, optužujući zemlje EU da „uništavaju“ prethodne zakonodavne napore da nametnu ambiciozne zahteve za infrastrukturom čistog punjenja.

U svom usaglašenom stavu o AFIR-u, Savet EU je nastojao da smanji zahteve za stanice za punjenje za područja sa malim prometom, tvrdeći da predložena pravila EU o udaljenosti između stanica treba da budu ukinuta duž puteva koji imaju malo saobraćaja.

„Imamo različite države članice sa različitim standardima, ali na kraju moramo da širimo ove nove tehnologije i novu vrstu goriva… različiti slučajevi upotrebe čine to izazovnim, ali to više nije raketna nauka“, rekao je Ertug.

„Imamo tehnologije, znamo kako da to primenimo, znamo kapacitete mreže zemalja članica i znamo predlog Evropske komisije.“

Vremenom je Ertug predvideo 70% – 30% podelu između električnih vozila na baterije i vozila na vodonik, što, kako je rekao, podržava ulaganje u infrastrukturu za punjenje za obe vrste energije.

Gerrit Marks, izvršni direktor grupe proizvođača kamiona IVECO, pozvao je zemlje članice da se suoče sa kaznama ako ne ispune ciljeve infrastrukture za punjenje. Bez potrebne infrastrukture, proizvođači vozila neće moći da prodaju čista vozila.

izvor&foto: euractiv

Pročitajte i...