Digitalizacija trgovine u Aziji: dobrobit i za poslovanje i za bezbednost

Kako digitalizacija trgovine sve više raste u Aziji, IRU je sproveo razgovare o prednostima harmonizovanih instrumenata digitalne trgovine sa privatnim i javnim predstavnicima iz Azije i Evrope.

Da bi se roba kretala nesmetano, zemlje moraju da primene usaglašena rešenja. Namenske zelene trake, zajedno sa isprobanim i testiranim instrumentima digitalnog tranzita, mogu značajno poboljšati protok i sigurnost robe.

Tatjana Rej-Belet, direktorka za TIR i tranzit IRU-a, govoreći na sastanku Azija-Evropa (ASEM), naglasila je važnost korišćenja harmonizovanih pristupa: „Svi želimo da poboljšamo povezanost između zemalja i regiona kako bismo pomogli da roba teče neometano i bezbedno.

„Privatni i javni sektor treba da u potpunosti mobilišu međunarodne harmonizovane instrumente, kao što su eTIR i e-CMR, kako bi osigurali bezbednost i transparentnost tranzitnog kretanja.“

„Zemlje centralne Azije, kao što su Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, prednjače u digitalizaciji trgovine i tranzita, pokazujući konkretan napredak u digitalizaciji TIR-a. Prednosti su im brzo postale očigledne: digitalizacija čini tranzit bržim, efikasnijim i sigurnijim.”

„Radujemo se nastavku saradnje sa javnim vlastima i privatnim sektorom na implementaciji TIR-a i poboljšanju regionalne povezanosti“, dodala je ona.

ASEM seminar, koji je organizovala Generalna uprava carina Narodne Republike Kine, okupio je carinske organe, međunarodne organizacije i poslovni sektor iz Azije i Evrope.

ASEM okuplja 53 partnera iz cele Evrope i Azije, koji predstavljaju oko 65% globalnog BDP-a, 60% svetske populacije, 75% globalnog turizma i 68% globalne trgovine.

TIR digitalizacija

Usvajanje Aneksa 11 TIR konvencije 2021. godine otvorilo je novu eru digitalizacije TIR-a. Prvobitno dizajniran kao rešenje zasnovano na papiru, TIR sistem sada nudi potpuno digitalne kapacitete, čineći međunarodni tranzit tereta još bržim, efikasnijim i sigurnijim.

Dostupni su brojni TIR IT alati, koji omogućavaju transportnim operaterima, IRU i nacionalnim udruženjima da razmenjuju podatke u realnom vremenu sa carinom, unapred daju informacije o teretu i prate procese koji se odnose na TIR, kao što su status garancije i postupka potraživanja.

*izvor: iru.org; foto:

Pročitajte i...