DHL Freight koristi eActros kamione iz Mercedes-Benz-a

DHL Freight koristi eActros 300 električne kamione (etrucks) na dve lokacije u Nemačkoj.

Jedan se koristi za transport delova od lokacije logističkog provajdera u Hagenu do fabrike osovina Mercedes-Benz Trucks u Kaselu. Drugi se koristi za dostavu maloprodajnim kupcima u Koblencu.

eActros 300 pokreću dva električna motora sa maksimalnom snagom do 400 kW. Kamioni imaju domet od približno 220 km, a baterija se može napuniti od 20% do 80% za oko sat i 15 minuta pri kapacitetu punjenja do 160kW. DHL Supply Chain je instalirao brze punjače na svojim lokacijama u Hagenu i Koblencu.

„Naše potpuno električne kamionske prikolice eActros 300 su specijalno dizajnirane za regionalni distributivni transport i već su sposobne da obavljaju širok spektar operacija konvencionalnih kamiona“, rekao je Oliver Berger, menadžer za mrežnu strategiju i održivost za ulaznu logistiku u Mercedes-Benz Trucks. „Drago nam je što eActros 300 sada takođe pomaže da se lokalni drumski teretni transport učini bez ugljenika u našim operacijama isporuke na sopstvenoj lokaciji.“

Krajem prošle godine, Mercedes-Benz Trucks je isporučio 12 akumulatorskih električnih kamiona svojim logističkim provajderima, prvi od 20 eActros 300 za upotrebu u ulaznoj logistici. Prvih 12 kamiona koristiće se za isporuku delova tačno na vreme u fabriku Vort u Nemačkoj od prvog kvartala 2024. godine i zajedno će obaviti oko 50 putovanja dnevno.

DHL Grupa je saopštila da je u okviru svoje strategije održivosti plan da se udeo električnih vozila u svom voznom parku za isporuku poveća na 60 odsto i da se poveća broj vozila na održiva goriva na više od 30 odsto. Provajder logistike testira niz tehnologija kao deo svoje težnje ka održivijem drumskom transportu tereta. Rečeno je da se nijedan tip pogona do sada nije definitivno potvrdio, posebno za velike udaljenosti. U drugom ispitivanju, DHL Freight koristi kamion na vodonik proizvođača komercijalnih vozila Paul Nutzfahrzeuge.

Dr Tomas Vogel, izvršni direktor za Nemačku, Austriju i Švajcarsku, UK i IE, u DHL Freight-u, rekao je: „Iako uvek naglašavamo da dekarbonizacija transporta zahteva napore svih uključenih igrača, nešto je posebno kada kupci sami isporučuju tehnologiju za smanjiti emisije gasova staklene bašte. Oduševljeni smo partnerstvom sa Mercedes-Benz Trucks, koje vidi da oba partnera čine još jedan korak ka postizanju svojih ciljeva održivosti.”

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...