DB Schenker napreduje sa TIR-om u regionu GCC na Bliskom istoku

Član IRU i globalna logistička firma DB Schenker počela je da koristi TIR u regionu Zalivskog saveta za saradnju (GCC), štedeći vreme i emisije CO₂.

Vodeći logistički provajder na Bliskom istoku i u Africi, DB Schenker, pokrenuo je svoju prvu TIR operaciju u regionu GCC. Pošiljka IT opreme, poreklom iz Dubaija (UAE), uspešno je stigla na svoje konačno odredište na aerodromu Damam u Saudijskoj Arabiji, u rekordnom roku.

TIR sistem je smanjio ukupno vreme prevoza na ovom putu, pri čemu je DB Schenker uštedeo značajno vreme na graničnim prelazima, posebno u Saudijskoj Arabiji. Uz ekspresne trake i digitalne carinske procedure, TIR kamion je uspešno prešao granicu Batha u Saudijskoj Arabiji za manje od tri sata.

Ozelenjavanje graničnih prelaza

Direktorka IRU-a za TIR i tranzitne usluge Tatiana Rey-Bellet pozdravila je DB Schenker koji se pridružio porodici TIR na Bliskom istoku: „IRU je ponosan što može da podrži aktivnosti naših članova u regionu GCC-a sa TIR sistemom. Značajnim smanjenjem vremena tranzita na granicama, TIR takođe pomaže u smanjenju emisije CO₂ i dodatno podržava ekološke ciljeve DB Schenker-a na Bliskom istoku i šire.”

Eyad Karadsheh, potpredsednik kopnenog transporta za DB Schenker na Bliskom istoku i u Africi, prokomentarisao je: „DB Schenker je zadovoljan što sarađuje sa IRU. TIR je jedan od najvrednijih predloga za region Bliskog istoka, koji će unaprediti transport, doneti veću sigurnost u lanac snabdevanja i poboljšati vreme tranzita. Zbog toga ćemo nastaviti da sarađujemo sa IRU-om o pitanjima kopnenog transporta u regionu Bliskog istoka i Afrike, deleći znanje i pronalazeći inovativna rešenja sa zainteresovanim stranama.

Nastavljajući da podstiče trgovinu širom regiona i šire, TIR je sada operativan u pet zemalja GCC-a: Kuvajtu, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE. Vreme transporta je skraćeno za 50% između Jordana i UAE preko Saudijske Arabije, preko 70% između Omana i Saudijske Arabije i preko 90% između Saudijske Arabije i UAE.

Šta je TIR?

TIR omogućava kretanje robe pod carinskom kontrolom preko međunarodnih granica bez plaćanja dažbina i poreza koji bi inače dospeli pri uvozu (ili izvozu). Uslov TIR procedure je da kretanje robe mora da obuhvati i drumski transport.

Roba se kreće od polazne carinarnice u jednoj zemlji do odredišne carinarnice u drugoj zemlji pod pokrićem međunarodno prihvaćenog carinskog tranzitnog dokumenta, TIR karneta, koji takođe pruža finansijsku garanciju za plaćanje suspendovanih dažbina i poreza. Sistemom garancije upravlja IRU.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...