Danska: Uhapšeni autoprevoznici zbog nezakonitih radnji sa tahografima

Danska policija jugoistočnog Jutlanda otkrila je, nakon racije sprovedene u petak u ranim jutarnjim satima, prekršaj “vredan pažnje“, za koji su optuženi jedan autoprevoznik i njegov sin.
Obojica muškaraca osumnjičeni su za ponovljene slučajeve ličnog kršenja zakona i kršenje propisa o vremenu vožnje i odmora.
Prema zvaničnom policijskom saopštenju po tom pitanju, vlasti su dugo pratile ovog autoprevoznika, jer se sumnjalo da kartice vozača, korišćene u tahografima kamiona, ne pripadaju stvarnim vozačima. Nakon što je istraga izvela dokaze da su gornje sumnje tačne, policija je dobila sudski nalog kojim se odobrava nalog za pretres i hapšenje.
Prevoznika i njegovog sina policija je potom privela oko pet sati ujutro prošlog petka. Dalje sledi velika istraga kako bi se otkrio obim prekršaja koje je napravila kompanija.

Sličan prekršaj i u Švedskoj

U međuvremenu, dva prevoznika sa sedištem u Švedskoj proglašena su krivima za slična krivična dela.
Naime, utvrđeno je da su dva autoprevoznika u 33 navrata koristila neodgovarajuće tahografske kartice u samo dva meseca tokom jeseni 2019. godine. Dve kompanije takođe nisu uspele da dokažu da su pojedini vozači u njihovim knjigama bili legalno zaposleni .
Ova dva autoprevoznika morala su da plate kazne od 69.687 Švedskih kruna (otprilike 6.950 EUR), odnosno 78.965 SEK (oko 7.858 EUR).
Obe kompanije su bankrotirale prošlog meseca.

izvor: trans.info;

foto: pixabay.com

One Thought to “Danska: Uhapšeni autoprevoznici zbog nezakonitih radnji sa tahografima”

  1. […] Podsećamo da smo i ranije prenosili slična iskustva i ukazivali na to kakve mogu  posledice nedozvoljenih radnji sa tahografom i nepoštovanja Zakona, iz kojih se, nadamo se, mogu izvući korisne pouke. Naš prethodni članak na tu temu možete pročiti ovde. […]

Comments are closed.