Danska ponovo uvodi graničnu kontrolu sa Nemačkom na 6 meseci

Danska vlada najavila je ponovno uvođenje graničnih kontrola sa Nemačkom na novi privremeni period od šest meseci.

Odluka je doneta kao odgovor na eskalaciju terorističke pretnje u Danskoj.

Vladina procena je identifikovala nekoliko faktora koji doprinose neophodnosti ponovnog uvođenja graničnih kontrola sa Nemačkom. To uključuje povećanu pretnju zbog spaljivanja Kurana, značajnu i stalnu pretnju stranih obaveštajnih agencija i porast migracije, pri čemu 11 zemalja trenutno ima veći broj tražilaca azila nego tokom migrantske krize 2015-2016 godine.

U aprilu 2023, Danska vlada je rekonstruisala svoju graničnu strategiju prema Nemačkoj, dajući prioritet aktivnostima za sprovođenje zakona u pograničnim oblastima u odnosu na kontrole ulaska. Ovaj model će se nastaviti sa ponovnim uvođenjem graničnih kontrola tokom narednih 6 meseci.

Tranzicija se još uvek sprovodi, a Nacionalna policija je primetila pozitivan uticaj na upravljanje saobraćajem, što će unaprediti istrage prekograničnog kriminala.

Policija je i dalje spremna da brzo poveća ulazne provere kao odgovor na bilo kakve promene u okruženju pretnji.

Broj graničnih kontrola unutar šengenskog područja porastao i vozači mogu očekivati kontrole na između Nemačke i Poljske, Poljske i Slovačke, Češke i Slovačke, Austrije i Slovačke i Slovačke i Mađarske.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...