Danska policija osujetila pokušaj „pametne“ prevare: Izrečena kazna od 9.600 evra za nedozvoljenu manipulaciju tahografom

Tokom rutinske provere prošle nedelje, danski policajci otkrili su „pametan pokušaj“ manipulacije tahografom pomoću modifikovanog automobilskog ključa. Vlasti su korisnicima ovog „pronalaska“ izrekle kaznu od 72.000 danskih kruna. Danski policajci su u noći na 7. januara zaustavili kamion, registrovan u Rumuniji, sa 49-godišnjim vozačem i pronašli tahograf koji nije radio sasvim onako kako je predviđeno, kaže policijski komesar Henrik Fobian, šef Centra za teška vozila u Policija Centralnog i Zapadnog Selanda (najveće dansko ostvro).

Pametan pokušaj

Kamion je zaustavljen radi rutinske provere, ali tokom kontrole policajac je primetio da nešto nije u redu sa otiskom tahografa, kažu u policiji.

Kako je policajac neko vreme pratio kamion, znao je kada je vozač bio za volanom. Međutim, zabeleženi podaci tahografa nisu se podudarali sa vremenom vožnje. Nije trebalo puno vremena da policija sazna da je vozač nedozvoljeno manipulisao tahografom.

„Vozač je mogao daljinskmi upravljačem isključiti tahograf svaki put kad mu je ponestalo vremena za vožnju“, kaže policijski komesar Henrik Fobian.

Kako je manipulisano tahografom?

Tahograf kamiona bio je opremljen prekidačem koji je primao signal od modifikovanog ključa automobila koji je delovao kao daljinski upravljač. Daljinski upravljač i prekidač funkcionisali su na način da prekidaju signal brzine iz menjača i sekundarni signal brzine od upravljanja motorom. Na kontrolnoj tabli policajci su mogli da vide poruku o grešci tahografa sa neispravnošću kada je pritisnut daljinski upravljač.

Kazna za vozača, kompaniju i za popravku kamiona

Vozaču i kompaniji je tako izrečena novčana kazna od 72.000 DKK (približno 9.600 evra) – od čega je vozač morao da plati jednu trećinu. Kompanija bi takođe trebalo da plati popravku kamiona i odobrenje za upotrebu, što bi moglo koštati dodatnih 15.000-20.000 danskih kruna (2.000-2.700 evra), dodaje policija.

izvor: trans.info

Foto di Robert Fotograf da Pixabay