Danska na Sudu EU, zbog ograničenja od 25 sati za parkiranje kamiona

Evropska komisija odlučila je da protiv Danske pokrene postupak zbog propusta koji se odnose na ukidanje maksimalnog vremenskog ograničenja od 25 sati za parkiranje kamiona.

Od jula 2018. godine, Danska ograničava vremenski period parkiranja kamiona na odmorištima, koja su u državnom vlasništvu, na najviše 25 sati. Međutim, Evropska komisija je zaključila da mera ograničava slobodu pružanja usluga zagarantovanu zakonodavstvom EU o drumskom prevozu. Kao rezultat, predmet će biti prosleđen Evropskom sudu pravde.

„Danska mera ograničava slobodu pružanja usluga zagarantovanu zakonodavstvom EU o drumskom prevozu (Uredba (EZ) br. 1072/2009), jer stvara prepreke stranim prevoznicima koji obavljaju međunarodne operacije. S obzirom da ovi prevoznici nemaju operativni centar u Dansko,  potrebn im je parkirno mesto za obavljanje njihovih aktivnosti i ispunjavanje obaveza EU ​​u pogledu vremena vožnje i odmora prema Uredbi (EU) 561/2006. Ograničenje parkiranja kamiona otežava poštovanje te obaveze. Komisija smatra da ovo ograničenje nije prikladno, neophodno ili srazmerno ciljevima i stoga je pokrenla postupak za povredu prava protiv Danske, tražeći od nje da ukine ograničenje od 25 sati. “

Vlasti Danske tvrde da je ograničenje parkiranja od 25 sati potrebno kako bi se osigurali uredni uslovi u odmaralištima i sprečilo nezakonito i opasno parkiranje. Komisija priznaje da su ovi ciljevi u opštem interesu, ali navodi da bi se za njihovo postizanje mogle koristiti druge metode.

„Čak i ako bi se smatralo da je objašnjenje danskih vlasti za ograničenje u opštem interesu (posebno ciljevi „obezbeđivanja urednih uslova u odmaralištima“ ili „rešavanja problema nezakonitog i opasnog parkiranja“), ograničenje bi moralo biti odgovarajuće i neophodno u odnosu na ciljeve. Ovde nije slučaj, jer bi se takvi ciljevi mogli postići na drugi način, a da ne izazovu slične štetne efekte.“

Vest će pozdraviti strani prevoznici koji posluju u Danskoj, međutim, očigledno je da je reakcija unutar Danske potpuno drugačija.

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com

Pročitajte i...