Danas počinje zimska sezona u drumskom saobraćaju

Svake godine u periodu od 1. novembra do 1. aprila na snazi su važeći zakonski propisi o obaveznoj zimskoj opremi na vozilima. S tim u vezi podsećamo na najvažnije odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T, Tm, TR i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;

2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;

3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. Izuzetno, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Lanci se mogu postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom “lanci za sneg” samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Pored navedenih zakonskih odredbi, savetujemo svim vozačima i vlasnicima vozila, da njihovi “ljubimci” budu snabdeveni odgovarajućim tečnostima (antifriz, tečnost za vetrobrane), da blagovremeno provere i, po potrebi, dopune akumulatore, kao i da provere temperaturu rashladne tečnosti, kako bi se predupredila eventualna šteta na motoru i pratećim instalacijama.

Takođe, nije na odmet obezbediti strugač leda, lopatu (i za one vrste vozila za koje lopata nije obavezna), odgovarajuće sprejeve za odmrzavanje brava i stakala, a preporučljivo je da rezervoar za gorivo, odnosno za AdBlue, budu snabdeven dovoljnim količinama derivata.

Preporuka stručnjaka je i držanje dovoljnog međusobnog rastojanja u odnosu na druga vozila na putu, izbegavane naglog kočenja, ubrzavanja i promene pravca kretanja, a poznato je da se nešto veći broj sabraćajnih nezgoda dešava upravo sa prvim ledom i snegom, pa tako je baš na početku zimske sezone potrebno obratiti posebnu pažnju i povećati pozornost na putu.

Srećno svim vozačima!

Pročitajte i...