DAF je spreman za HVO

Pored uvođenja kompletnog asortimana potpuno električnih vozila i razvoja tehnologije vodonika, DAF priprema svoje motore sa unutrašnjim sagorevanjem za nove vrste goriva koje dodatno smanjuju emisiju CO2.

HVO – hidrogenizovano biljno ulje – je biogorivo najnovije generacije koje omogućava smanjenje emisije CO2 do 90% i može se savršeno koristiti u svim DAF vozilima nove generacije.

Hidrogenizovano biljno ulje (HVO) se proizvodi od otpadnih proizvoda i masti prehrambene industrije. To je trenutno najodrživije gorivo na tržištu dizel vozila i nudi do 90% smanjenje emisije CO2 u poređenju sa konvencionalnim dizelom. Za razliku od prethodnih generacija biogoriva, HVO nema uticaja na proizvodnju hrane.

Pored prednosti za životnu sredinu, još jedna važna prednost je to što se HVO može koristiti u DAF kamionima bez ikakvih modifikacija vozila, uz održavanje odličnih performansi vozila kao i servisnih intervala do 200.000 kilometara na dugim relacijama.

Pogodan je za čitav asortiman DAF proizvoda

Sve najnovije generacije DAF kamiona su 100% spremne za HVO, uključujući popularni asortiman LF za isporuku robe, univerzalni XD asortiman (Međunarodni kamion godine 2023.) za distribuciju i specifične primene i ‘vrhunski asortiman’ XF, XG i XG+ (Međunarodni kamion godine 2023. Kamioni godine 2022.) za teške transporte i transport na velike udaljenosti.

„U 2018. prvi smo predstavili potpuno električni kamion, a prošle godine smo predstavili potpuno novu generaciju električnih vozila sa „nultom emisijom“ i dometom do 500 kilometara. Spremni smo i za nove generacije goriva. HVO nam omogućava da napravimo ogroman iskorak u smanjenju emisije CO2, već danas, sa trenutnim kamionima na tržištu, što je još važnije, kaže Patrick Dean, glavni inženjer i član odbora DAF Trucks.

Što se tiče sertifikacije emisije CO2 za kamione, bio bi veliki korak napred kada bi evropsko zakonodavstvo procenilo doprinos čistih goriva smanjenju emisije CO2, jer ne možemo sebi dozvoliti da propustimo nijednu priliku za postizanje održivog drumskog saobraćaja. Moramo da proširimo fokus na ceo lanac – od izvora energije do onoga što izlazi iz izduvnih gasova – umesto da se fokusiramo samo na deo „rezervoar-točak“.

izvor&foto: transport-logistika.cz

Pročitajte i...