DACHSER proširuje svoju flotu EcoCombi-jem za prekogranični transport

DACHSER-ova filijala u Zevenaaru, u Holandiji, proširila je svoju liniju sa dužim teškim vozilom (LHV) za prekogranični transport do Frankfurta u Nemačkoj. Poznata i kao EcoCombi, nova opcija vozila nudi 30 odsto više prostora i pomaže u smanjenju emisije štetnih gasova.

DACHSER koristi EcoCombi-je u Holandiji od 2009. godine, a od sada će se svakodnevno voziti i jednom od stalnih linija do filijale DACHSER-a u Frankfurtu.

„Veoma smo ponosni na ovaj novi razvoj“, kaže Stefan Raimondo, generalni direktor DACHSER-ovog logističkog centra Zevenaar. „U kompaniji DACHSER neprekidno smo angažovani na tome da naše logističke procese učinimo održivijim i efikasnijim. Zahvaljujući bliskoj saradnji sa našim partnerom Van Ooij-em, uspeli smo da to postignemo zajedno. “

LHV nudi velike prednosti u pogledu životne sredine i logistike. Može da prevozi i do 30 odsto veće zapremine po transportu, što zahteva nešto više goriva, ali sa njim DACHSER godišnje može da uštedi 124 putovanja na ovoj ruti ili 60.750 kilometara. To zauzvrat štedi 20.000 litara dizela ili oko 63.000 kilograma gasova sa efektom staklene bašte.

U Nemačkoj se zakoni razlikuju od zakona u Holandiji – na primer, u vezi sa radijusom skretanja – i nisu dozvoljene sve kombinacije. Actros EcoCombi DACHSER, koji je odobrio TUV, dugačak je 25 metara i radijus okretanja od samo 12,5 metara. Opremljen je VABCO sistemom za vaganje i sistemom kamera za vožnju unazad. Vozači su takođe obučeni koristeći teoretski i praktični ispit u holandskom organu za izdavanje dozvola (CBR) i tako ispunjavaju sve zahteve.

Aat van der Meer, generalni direktor DACHSER Benelux-a, „Podržavamo šire međunarodno raspoređivanje od samog početka. Pored značajnih ušteda goriva i ugljenika, upotreba LHV-a, posebno na međunarodnim rutama, može pomoći u rešavanju dela trenutnog i budućeg nedostatka vozača. Dakle, to je win-win situacija. “

Prema Raimondu, budućnost LHV-a izgleda obećavajuće: „Očekujemo da će se ionako snažan rast broja eko vozila još više povećati. Tome sigurno doprinose porast cena dizela i prethodno pomenute uštede. Stoga već radimo na postavljanju još jedne ekokombi linije do Nemačke.“

Fokus na efikasnu logistiku i tehnološke inovacije

Ovaj napredak u efikasnosti procesa takođe utiče na DACHSER-ovu dugoročnu strategiju zaštite klime. U sprovođenju ove strategije, nemački dobavljač logistike fokusira se na efikasnu logistiku i tehnološke inovacije. Kompanija veruje da je ovo najbolji način za srednjoročno i dugoročno postizanje cilja od 2 stepena postavljenog Pariškim sporazumom i klimatskih ciljeva Evropske unije i mnogih drugih zemalja. U tom cilju, DACHSER sarađuje sa kupcima i partnerima koji takođe žele aktivno da oblikuju način na koji se logistika kreće u usvajanju tehnologija sa niskim i nultim emisijama. DACHSER koncentriše svoje inicijative za zaštitu klime na četiri ključna polja delovanja: efikasnost procesa, energetska efikasnost, istraživanje i razvoj i korporativno građanstvo. Ovo poslednje odnosi se na posvećenost društvu i socijalnim pitanjima izvan DACHSER-ovih direktnih poslovnih interesa.

izvor&foto: logistics-manager.com


Pročitajte i...