„Crne kutije“ dolaze u automobile u Evropi, ali šta snimaju?

Evropska unija namerava da sve nove automobile opremi novim sistemima za evidentiranje podataka sličnim čuvenim „crnim kutijama“ koji se koriste u avionima.

Ideja je dobiti pristup skupu specifičnih tehničkih podataka koji se odnose na sekunde pre sudara, različitog stepena ozbiljnosti.

Ovo se odnosi na sve kategorije automobila (putnička i teretna vozila), ali još uvek ne na motorna vozila na dva točka. Imajte na umu da će samo službenici agencija za sprovođenje zakona biti ovlašćeni da pristupe tim podacima, kada je to potrebno, a ne osiguravajuće kompanije.

Podaci posebno uključuju brzinu vozila, kočenje, ugao volana, njegov nagib na putu i ​​da li su različiti sigurnosni sistemi u vozilu bili u funkciji, počev od sigurnosnih pojaseva.

Sistem će takođe omogućiti identifikaciju tačnog tipa vozila i pružanje povratnih informacija proizvođačima o incidentima koji izazivaju zabrinutost.

Obećava se da će svi podaci biti anonimni, jer podaci neće sadržavati identifikacioni broj vozila ili bilo koje druge informacije koje bi mogle identifikovati vlasnika vozila. I, za razliku od snimača leta avionske crne kutije, razgovori u kokpitu neće biti snimljeni!

Ovaj sistem se ne može isključiti i radiće neprekidno čim se vozilo kreće. Međutim, zabeleženi podaci će se neprekidno zamenjivati novim podacima, osim sekundi pre i posle sudara.

Slični sistemi već postoje u Sjedinjenim Državama, Južnoj Koreji, Japanu i Švajcarskoj.

izvor@foto: ph.news.yahoo.com

Pročitajte i...