Covid testni centar za vozače kamiona otvoren na češko-nemačkoj granici

Nakon najave Nemačke o strogoj graničnoj kontroli sa Austrijom i Češkom, u blizini češkog grada Pomezi nad Ohri postavljen je centar za ispitivanje koronavirusa za vozače kamiona i ključne radnike.

Nova ograničenja znače da samo lekari, medicinske sestre i negovatelji starijih mogu svakodnevno putovati na posao između Češke i Bavarske.

Vozači koji dostavljaju robu takođe mogu da prođu granicu, ali moraju da podnesu negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati. Pored toga, svi koji ulaze u Nemačku preko Češke moraju prethodno online prijaviti svoj dolazak.

Oldrich Volf, zamenik direktora vatrogasno-spasilačke službe Karlovarskog kraja, objasnio je kako će funkcionisati testni centar.

U saradnji sa spasilačkom jedinicom češke vatrogasne jedinice u Jihlavi, ponovo smo stvorili mobilnu ispitnu stanicu u blizini Pomezi nad Ohri, otprilike na istom mestu gde je stajala u prethodnom periodu. Tamo se treba obaviti testiranje antigena prekograničnih radnika kojima je dozvoljen ulazak u Nemačku kao i vozača kamiona. Predviđamo da će to biti samo vozači kamiona sa teritorije Češke, jer bi drugi već trebali imati negativan test prilikom ulaska u Češku. Policija će saobraćaj podeliti obeležavanjem u dva toka. Oni koji su već testirani otići će na granicu, a oni koji nisu testirani na mobilnu stanicu.

izvor: trans.info;

foto: pixabay.com