Četiri evropske zemlje sada sprovode daljinske provere tahografa

Daljinski pregledi tahografa se sada sprovode u četiri zemlje Evropske unije nakon što se Danska pridružila Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj u primeni opreme potrebne za provere.

Tehnički gledano, daljinske provere tahografa su moguće od sredine 2019. godine, kada su promenjeni propisi EU za uvođenje pametnih tahografa 2. generacije.

Međutim, u praksi, upotreba ove metode zahteva da se dizajnira i proizvede odgovarajuća oprema, a zatim da je nabave nadležni organi. Kao rezultat toga, mnogi inspekcijski organi do nedavno nisu bili u mogućnosti da sprovode provere na daljinu.

Ove nedelje, prve inspekcije koje su koristile DSRC (Dedicated Short Range Communication) opremu su održane u Danskoj. Službenici danskog Tungvognscenter Nord (Dansko odeljenje za severni drumski transport) daljinski su kontrolisali tahografe kamiona koji su prolazili dok su bili parkirani na tvrdom ramenu.

U Poljskoj se takve inspekcije odvijaju od novembra 2021. Prošlog leta je i nemačka policija počela da testira opremu opremljenu DSRC tehnologijom. Ubrzo ih je pratila holandska ILT inspekcija drumskog saobraćaja.

Štaviše, još prošlog meseca, dobavljač softvera za transportnu industriju i nemačke usluge pohvalio se da njegovo rešenje PSK II, nakon najnovijeg ažuriranja, takođe omogućava daljinsko praćenje tahografa. Alat već dugi niz godina koriste nemačka policija, carina i granične službe.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...