Cene drumskog transporta dodatno rastu

Prosečne cene evropskog drumskog transporta porasle su za 3,2% na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2021. godine, izveštavaju analitičari iz Transport Intelligence (TI) i Upply. U odnosu na prošli kvartal, prosečna cena je porasla za 0,4%.

U svom referentnom pokazatelju razvoja cene drumskog teretnog prometa, analitičari iz TI -a i Upply -a izračunali su da je prosečna evropska stopa po ruti iznosila 1.147 evra između aprila i juna 2021. Podsećamo, u prva tri meseca godine prijavljeno je 1.118 evra.

Indeks cena korišćen u izveštaju izračunat je na osnovu približno 250 miliona transportnih cena i stopa u Evropi.

Cene stalno rastu

Međugodišnje povećanje u Q2 bilo je znatno veće od odgovarajućeg rasta u Q1 ove godine, koji je iznosio 1,6%. To je bilo zbog prilično niske osnovice u periodu april-jun 2020, tj.  najrestriktivniji period pandemije. Međutim, međumesečni rast u aprilu-junu 2021. bio je neznatno manji nego u prva tri meseca ove godine (0,4%).

Prosečna cena po kilometru u Evropi u drugom kvartalu bila je 1,6 evra: 0,9% veća nego u prvom kvartalu 2021. godine i za 2,8% više u odnosu na prethodnu godinu. Prilikom analize glavnih evropskih ruta, analitičari TI -a i Upply -a su primetili da su cene za glavna odredišta porasle za 0,4% na 1,77 €/km, dok su za povratnu rutu porasle za 1,4% na 1,43 €/km. Ovo brže povećanje cena na povratnim putevima ukazuje na to da se privreda oporavlja od pandemijske krize. Na to ukazuje sve veća potražnja za transportom, što nije bio slučaj u jeku pandemije – u to vreme mnogi kamioni su se vraćali prazni.

Oporavak ekonomija podiže cene

Povećanje cena u evropskom drumskom transportu posledica je poboljšane ekonomske situacije na Starom kontinentu. U drugom kvartalu većina evropskih ekonomija ukinula je ograničenja vezana za pandemiju, što je dovelo do povećane potrošnje. Industrijska proizvodnja takođe cveta, što se može videti iz rekordnog PMI indeksa za pojedine zemlje. Evropska komisija revidirala je ovogodišnju prognozu ekonomskog rasta EU naviše sa 4,2% na 4,8%. Na kraju, privredni rast i rast potrošnje se pretvaraju u povećanu potražnju za transportnim uslugama, što gura cena naviše.

Tu je i uticaj poskupljenja goriva. Kako ističu autori izveštaja TI i Upply o cenama drumskog transporta, u drugom kvartalu 2021. godine one su u proseku porasle za više od 10% na godišnjem nivou i za više od 5% međumesečno.

Smetnje u pomorskom saobraćaju utiču na drumski transport

Prekidi u lancu snabdevanja takođe doprinose rastućim stopama na kontinentu. Analitičari TI ukazuju na problem nedostatka poluprovodnika koji negativno utiče na rast proizvodnje u nekim kategorijama industrije (posebno u automobilskoj). Kao rezultat toga, prevoznici moraju da čekaju mnogo meseci na nove kamione, što zauzvrat utiče na snabdevanje transportnih kapaciteta. Rezultat su sve veće stope.

Drugi problemi u lancu snabdevanja koji utiču na cene transporta uključuju zagušenje u evropskim lukama, što dovodi do toga da prevoznici mogu diktirati uslove otpremnicima. Kao rezultat toga, stopa na relaciji Duisburg-Roterdam, odnosno od industrijskog centra Nemačke do najveće evropske luke, porasla je za 5,3% u Q2 u poređenju sa Q1 i za 6,8% u odnosu na isti period 2020. godine.

Što se tiče druge polovine godine, stručnjaci nemaju dobre vesti. Mala je verovatnoća da će biti jeftinije.

„Tokom ostatka godine, evropsko tržište drumskog transporta biće pod pritiskom. Povećana potražnja u trećem i četvrtom kvartalu sa crnim petkom i prazničnim periodom verovatno će povećati tržišne stope sa snažnom potražnjom za kapacitetima. Zauzvrat, zagušenje u lukama moglo bi dovesti do još većih i vrlo nestabilnih stopa na rutama iz evropskih luka “, rekao je Thomas Larrieu, šef podataka i istraživanja u Upply-u.

Međutim, sve zavisi od razvoja pandemijske situacije i kako će varijanta Delta Covid-19 uticati na ukupnu ekonomsku situaciju u Evropi.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...