Cargo-partner testira električne kamione za isporuku

Međunarodni logistički provajder cargo-partner pokrenuo je program testiranja električnih kamiona kao deo svojih napora za održivost.

Program ima za cilj da integriše električne kamione u njihove operacije za isporuke prve i poslednje milje, počevši od Austrije i Slovačke.

Do kraja 2024. godine, cargo-Partner planira da u svom evropskom segmentu drumskog transporta postavi najmanje pet električnih kamiona nosivosti od 7,5 do 10 tona.

Prvo uvođenje programa testiranja e-kamiona bilo je fokusirano na Austriju i Slovačku, sa planovima za proširenje na druge zemlje Centralne i Istočne Evrope. Testiranje je počelo u Austriji krajem marta, a u Slovačkoj sredinom aprila.

Mercedes-Benz eActros-300 sa dometom vožnje od 250-300 km sa jednim punjenjem testiran je oko cargo-partner čvorišta u blizini bečkog aerodroma. Kamion je izvršio isporuke sa prosečnim dnevnim opterećenjem od 5,5 tona i isporučio 6,9 tona tereta na 264 km sa prosečnom potrošnjom energije od samo 1 kWh/km do St. Peltena.

Takođe, FUSO eCanter sa izlaznom snagom od 123,9 kW, nosivosti od 3,1 tona i dometom vožnje do 200 km sa jednim punjenjem testiran je tokom dve nedelje. Testiranje je bilo fokusirano na isporuke unutar Bratislave i uključivalo je vožnje do skladišta cargo-partnera u Dunajskoj Stredi i putovanja između Bratislave i Beča. Slično austrijskim testovima, eCanter je pokazao prosečnu potrošnju energije od 1 kWh/km.

Nakon uspešnih ispitivanja, cargo-partner planira da integriše električne kamione u svakodnevne operacije u saradnji sa partnerima od poverenja. Kompanija će takođe obezbediti infrastrukturu za punjenje u svojim čvorištima kako bi podržala besprekorne operacije e-kamiona.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...