Čak 1 od 10 kamiona u Švedskoj možda koristi neadekvatan AdBlue sistem

Švedski list Aktuell Hallbarhets navodi da bi procenat kamiona u Švedskoj, koji koriste zaobilazna rešenja za Adblue i sistem izduvnih gasova, mogao biti između 2% i 10%.

Ove novine tvrde da su otkrile dokaze o „široko rasprostranjenom varanju“ pri čemu su AdBlue sistemi na kamionima isključeni kako bi pojedini prevoznici uštedeli novac – i na taj način štetili životnoj sredini.

„Popravka glomazne opreme za čišćenje izduvnih gasova može da košta više od 100.000 kruna i to  možda mora da se radi svakih nekoliko godina. Kupovinom takozvane „kutije“ preko interneta, po ceni od samo 10.000 kruna, moguće je potpuno isključiti tretman izduvnih gasova“, pišu novine, koje kažu da je proces ugradnje „jednostavan kao i ugradnja IKEA nameštaja“.

Takođe je dobro poznata činjenica da je cena AdBlue-a primetno porasla u poslednje vreme – još više nakon početka rata u Ukrajini.

Prema Aktuell Hallbarhetsu, švedska policija shvata da se ova praksa sprovodi u „manje pedantnim radionicama”. Međutim, precizne razmere problema još nisu jasne.

List navodi da njegovi izvori procenjuju da između 2% i 10% kamiona na švedskim putevima možda koristi neadekvatan AdBlue. To znači da bi na švedskim putevima moglo biti na hiljade kamiona koji emituju nekoliko puta više toksičnih gasova nego što je dozvoljeno.

U izveštaju se takođe tvrdi da su policiji vezane ruke kada je u pitanju suzbijanje ove prakse. Ovo je delimično zato što nemaju sredstva da provere emisiju iz kamiona tokom provera na putu i ​​prate pojedinačne slučajeve kada se otkrije sumnja na manipulaciju.

Da bi videli koliko bi bilo lako instalirati takav „hack“ na kamion, novinari Aktuell Hallbarhets-a su se pretvarali da su vlasnici kamiona i kontaktirali radionicu koja nudi „rešenje“ za problem AdBlue-a.

Vlasnik radionice rekao je prerušenim novinarima da može da obezbedi takozvanu „kutiju emulatora“ koju svaki osnovni mehaničar može da instalira za nekoliko minuta.

Na pitanje o mogućnosti da bude uhvaćen, čovek je priznao da je „rizik uvek postojao“, ali je dodao: „Svi za koje sam čuo da su uhvaćeni, uhvaćeni su u Finskoj; bilo je veoma tiho već nekoliko godina, tako da su šanse veoma male.”

Kutija zapravo ima legalnu upotrebu, jer se može instalirati na starije kamione kako bi se zaobišao stariji, manje efikasan sistem za prečišćavanje izduvnih gasova sa novim. Međutim, u većini slučajeva uređaji se koriste na štetu životne sredine.

Nakon što su novinski izveštači otkrili njihov pravi identitet, vlasnik radionice je istakao činjenicu da je uređaj na koji se pozivao legalan. Kasnije je priznao da je korišćenje neadekvatnog AdBlue sistema „za osudu“, takođe je razumeo zašto se neki vlasnici kamiona okreću ovom rešenju s obzirom na visoke troškove održavanja AdBlue sistema.

*izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...