Bugarski prevoznici protestuju zbog visokih troškova goriva i uvođenja putarine

Bugarski prevoznici okupili su se juče u velikim gradovima, poput Sofije i Burgasa, kako bi protestovali zbog visokih troškova goriva, kao i zbog kontroverznog plana za uvođenje putarine na vićem broju puteva.

Kako su objavile bugarske novine, industrija drumskog saobraćaja želi da vidi da vlada sprovodi mere za smanjenje troškova benzina i dizela, uključujući smanjenje dažbina na gorivo za 50%.

Pored toga, prevoznici su navodno besni zbog planova da više puteva u zemlji postanu podložni naplati putarine.

Ministar nadležan za uvođenje putarine tvrdi da je taj potez neophodan da bi se obezbedila gotovina za izgradnju i održavanje puteva.

Međutim, prevoznici ostaju pri svom. Oni su upozorili da će, ukoliko se plan naplate putarine ne ukine do 18. maja, blokirati saobraćaj na ključnim autoputevima i na graničnim prelazima. Prema rečima Ilie Kosturskog, člana odbora bugarske unije međunarodnih prevoznika, nekoliko malih kompanija sa 2-5 kamiona je u opasnosti od bankrota zbog ovih dodatnih troškova.

Jedan list piše da prevoznici stalno „razbijaju svoje kamione na udarnim rupama koje bi trebalo da se saniraju novcem od naplatnog sistema“.

U razgovoru za bnr.bg, Stefan Georgiev, međunarodni vozač kamiona i vlasnik kamiona, rekao je da je sistem ispod nivoa u poređenju sa drugim evropskim zemljama, bilo da se radi o kvalitetu ili vrednosti.

„Pre svega, naši putevi ne odgovaraju kategorijama vozila. Naši autoputevi ne odgovaraju čak ni putevima drugog razreda, a da ne govorimo o putu prve klase“, rekao je Georgiev. „Prema ovom sistemu, bugarski prevoznici su u najnepovoljnijem položaju. U Rumuniji postoje vinjete, od 11 evra i imate 24 sata. Ovo važi za sve, svaki vozač plaća 11 evra dnevno u Rumuniji, bez obzira kojim putem i koliko kilometara će preći”, rekao je vlasnik kamiona.

*izvor: trans.info

Pročitajte i...