BSEC udvostručenje kvote dozvola drumskog transporta i trgovine

Države članice Organizacije za ekonomsku saradnju Crnog mora (BSEC) uključene u sistem tranzitnih dozvola za kamione u regionu, složile su se da značajno povećaju kvote dozvola za 2022. godinu.

Na nedavnom sastanku u Istanbulu, države članice su, i praktično, podvukle važnost sistema dozvola za postepeno otvaranje transportnog tržišta u regionu BSEC i njegov pozitivan doprinos u jačanju regionalne trgovine i transportnih mreža robe.

“Ovo je veliki dan za transport i trgovinu za građane i preduzeća u širem crnomorskom regionu”

Adrian Albu, koji predvodi poslove IRU-a u ovom regionu, tim povodom je izjavio: Od skromnih početaka, sistem dozvola BSEC eksponencijalno je porastao u posljednjih 12 godina, otvarajući transportna tržišta i čineći ekonomije regiona još dinamičnijima. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli da se omogući ovaj ogroman rast.”

Sastanku su prisustvovale države članica: Albanija, Jermenija, Gruzija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska i Ukrajina, a pridružila se i Severna Makedonija, koja je postala deveta država članica BSEC-a koja je učestvovala u sistemu dozvola, što je ohrabrujući znak da se druge zemlje u regionu pridruže sistemu.

Godine 2022. zemlje u sistemu imaće po 3.000 dozvola, u odnosu na 1.500 ove godine, sa izuzetkom Jermenije, koja će imati 800 dozvola. Ovo udvostručuje kvote za 2021. godinu, što je zauzvrat bilo povećanje od 50% u 2020. Svaku dozvolu može koristiti jedan kamion za jednu operaciju prekograničnog prevoza u regionu u jednom pravcu.

Inače, IRU je imao ključnu ulogu u uspostavljanju sistema pre deset godina. Na osnovu svog uspeha, IRU i Savez društava za drumski transport u regionu (BSEC-URTA) nastavili su da se zalažu za povećanje broja dozvola i proširenje geografske pokrivenosti sistema.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...