BSEC povećava broj dozvola za regionalni drumski transport za 50%

Zemlje članice Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju (BSEC) uključene u projekat dozvola BSEC, dogovorile su se da povećaju kvotu dozvola u regionu za komercijalni drumski prevoz.

IRU i Unija udruženja drumskog prevoza u regionu crnomorske ekonomske saradnje (BSEC-URTA) zalagale su se za povećanje broja izdatih dozvola i proširenje geografskog pokrivanja sistema. Sledeće godine, BSEC će izdati 1.500 dozvola za svaku zemlju u sistemu, što je porast od 50% u odnosu na 2020. godinu.

U projektu trenutno učestvuje osam država članica BSEC-a: Albanija, Jermenija, Gruzija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska i Ukrajina. Dozvola za BSEC uvedena je 2010. godine kao IRU i BSEC-URTA inicijativa za olakšavanje trgovine u regionu. Od tada je sistem zabeležio veliki uspeh, jer se broj izdatih dozvola povećao sa samo 700 u 2010. preko 8.000 u 2020. i na čak 12.000 u 2021. godini.

Ova godina označava prekretnicu za projekat dozvola BSEC, jer su se države članice dogovorile da pređu sa papirne na digitalnu dozvolu. Nekoliko država učesnica izrazilo je interes da podrži zajedničke napore Moldavije, Turske i Ukrajine za razvoj pilot sistema e-dozvola. IRU je imao ključnu ulogu u uspostavljanju sistema pre 10 godina i nastaviće da podržava BSEC u njegovom daljem razvoju i digitalizaciji.

izvor: iru.org

Image by Engin Akyurt from Pixabay