Brojka meseca: 44%

Fenomen nedostatka vozača je svuda prisutan i opšte poznat, a kraj mu se ne nazire jer je potražnja za drumskim prevozom u porastu. Povrh toga, profesija vozača kamiona ima sve stariju populaciju. A šta se zapravo krije iza brojke, odnosno procenta meseca, 44%, prema navodima IRU, krovne organizacije drumskog transporta, videćemo u nastavku teksta.

U suštini, nema dovoljno pokretača koji bi zadovoljili potražnju, a, između ostalog, ovoj profesiji se svake godine ne pridružuje dovoljno novih vozača da bi nadoknadili one koji odlaze u penziju.

Kako stvari stoje, predviđa se da će se nedostatak vozača značajno povećati u narednim godinama, što predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti i kontinuitetu mobilnosti i lanaca snabdevanja.

Pristup profesiji profesionalnog vozača može biti izazovan. Prvo, morate imati 21 godinu u mnogim zemljama da biste uopšte započeli obuku i dobili licencu. Šta ćete raditi između 18 i 21 godine? Tražite druge mogućnosti? Najverovatnije.

Drugo, visoki troškovi licence i obuke čine ulazak u profesiju skupim poduhvatom. Potrebna je finansijska podrška vlada i/ili transportnih operatera da bi se smanjili troškovi licenci.

Sektor treba da privuče nove vozače kamiona tako što će se strukturalno baviti osnovnim uzrocima nestašice.

Pored finansijske podrške za pokrivanje troškova kvalifikacija, fokus treba da bude na poboljšanju uslova rada za muškarce i žene, snižavanju i usklađivanju minimalnog uzrasta za vožnju i pružanju mogućnosti konverzije drugim profesionalcima. U suprotnom, industrija drumskog transporta neće moći da zadovolji buduću potražnju.

U Evropi je broj otvorenih pozicija vozača kamiona porastao za 44% između januara i septembra 2022. godine.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...