Breaking News: Francuska zatvorila granice zbog novog soja koronavirusa! Zatvoreni Eurotunnel i luka Dover!

Francuska je privremeno zatvorila svoje granice zbog novog soja koronavirusa koji je tek otkriven u Velikoj Britaniji. I Eurotunnel i luka Dover su zatvoreni, dok je operativni stak aktiviran na autoputu M20. Zatvaranje granice trajaće 48 sati i ima za cilj da vlastima da vremena da odluče koje mere treba preduzeti u cilju rešavanja pretnji koje predstavlja novi soj virusa. Druge zemlje u Evropi takođe su uvele zabrane putovanja u i iz Velike Britanije, mada nisu išle toliko daleko da blokiraju drumski teretni transport.

Ministarstvo saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva pozvalo je prevoznike da izbegavaju okrug Kent, kao rezultat ovih poremećaja. I luka Dover i Eurotunnel biće zatvoreni na 48 sati kao rezultat najave Francuske. Prema izjavi Saveta okruga Kent, lokacija Manston, nekadašnji aerodrom pretvoren u park kamiona pre Brexita, mogla bi biti rešenje zagušenja. Operativni stak (postupak koji policija Kenta i luke Dover koristi za parkiranje kamiona na autoputu M20 u slučaju određenih poremećaja prometa na Engleskom kanalu) takođe je uveden u cilju suočavanja sa poremećajem koji su prouzrokovali kamioni koji su planirani za isporuku robe u EU pre zatvaranja granice.

BBC izveštava da se teret bez pratnje, poput kontejnera ili prikolica za kamione, i dalje može prevoziti iz Velike Britanije u Francusku, ali su kombiji, teretna vozila i kamioni zabranjeni. Autoprevoznicima je savetovano da pronađu druge puteve ka EU. U međuvremenu, premijer Boris Johnson predsedavaće danas hitnim sastankom vlade kako bi se pronašlo rešenje za probleme koje predstavlja zatvaranje granica i novi soj koronavirusa.

izvor:trans.info

foto: pixabay.com; wikipedia.org