Belgijski region će povećati ograničenje težine kamiona na 50 tona

Od početka 2022. godine, kamionima najveće dozvoljene mase do 50 tona biće dozvoljeno da se voze putevima Flandrije. Regionalna vlada odobrila je nova pravila prošlog ponedeljka.

„Povećanje sa 44 tone na maksimalno 50 tona došlo je nakon konsultacija sa transportnim sektorom“, kaže Lidija Peeters, flamanska ministarka za mobilnost i javne radove. “Povećavamo efikasnost transporta i smanjujemo uticaj na saobraćaj i životnu sredinu”, dodala je ona.

U Belgiji, određivanje najveće bruto mase ako su u nadležnosti njenih regionalnih vlasti. Flandrija je druga regija u zemlji koja je odlučila povećati najveću dozvoljenu težinu kamiona. Kamione od 50 tona odobrila je Valonija 2018. godine, a isti kamioni mogu se voziti i u Holandiji.

„Flandrija takođe odlučuje da to učini, ali ima svoj naglasak na bezbednosti i životnoj sredini“, dodaje Peeters. „Uzimamo u obzir naše flamanske metode izgradnje i infrastrukturu. Osim toga, potrebne su nam najsavremenije bezbednosne tehnologije. “

Prema novim propisima, vozilima sa konvencionalnim pogonom biće dozvoljena najveća dozvoljena težina do 48 tona, a u slučaju ekološki prihvatljivih vozila sa nultom emisijom, dozvoljeno je povećanje GVW do 50 tona.

„Povećanje bruto mase kamiona dobra je vest. Specijalizovane kompanije već neko vreme traže da se propisi o tonaži prilagode regionima oko nas. Takođe ćemo morati da šaljemo manje kamiona na puteve, što pogoduje mobilnosti“, kaže Hans Maertens, izvršni direktor transportne organizacije Voka, citiran od strane holandskog portala transport-online.nl.

Da bi imali koristi od novih propisa o GVW-u, vozila moraju ispunjavati sledeće zahteve:

  • sve osovine moraju biti opremljene vazdušnim ogibljenjem (ili ekvivalentnim sistemom oslanjanja)
  • minimalno rastojanje između centara točkova je 1,30 metara
  • zabranjeno je koristiti prikolicu sa centralnom osovinom
  • Vozilo mora biti opremljeno prilagodljivim tempomatom (ACC) za održavanje ispravne udaljenosti između vozila ispred
  • datum puštanja kamiona / tegljača u pogon je najviše 8 godina za vozila sa emisijom izduvnih gasova i najviše 4 godine za vozila sa motorima sa sagorevanjem.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...