Azerbejdžan i Turkmenistan pridružili se e-CMR protokolu Ujedinjenih nacija

Azerbejdžan i Turkmenistan pristupili su e-CMR-u, obavezujući se na potpuno bezpapirni transport robe, pojačavajući svoju tranziciju iz zemalja bez izlaza na more u zemlje povezane sa kopnom.

Dve zemlje u srcu trgovine istok-zapad i sever-jug, pristupile su e-CMR protokolu, koji će dodatno digitalizovati transport robe, podstičući trgovinu i povezanost.

Eliminišući papirologiju, e-CMR smanjuje troškove rukovanja, eliminiše administrativna kašnjenja, kašnjenja u fakturisanju i smanjuje neslaganja na mestima isporuke. Protokol takođe poboljšava transparentnost i bezbednost u celom logističkom lancu, obezbeđujući tačnije podatke za praćenje pošiljaka uz pristup informacijama o preuzimanju i isporuci u realnom vremenu. S obzirom da je e-CMR digitalan, transportne kompanije ga mogu lako integrisati sa drugim uslugama.

Na snazi od 2008. godine, digitalnu verziju konvencije Ujedinjenih nacija o prevozu robe (CMR konvencija) su do sada ratifikovale 34 zemlje.

Sa ovim značajnim događajem, četiri od pet primorskih kaspijskih zemalja su sada ugovorne strane e-CMRaa, pokazujući svoju snažnu nameru da imaju koristi od harmonizovanih standarda i digitalizacije, istovremeno održavajući bezbednost i transparentnost transportnih operacija. Pristupanje e-CMR pomoći će Azerbejdžanu i Turkmenistanu, dva regionalna tranzitna čvorišta, da efikasno upravljaju rastućim protokom robe i tranzitom duž ruta koje se razvijaju.

Pristupanje Turkmenistana e-CMR protokolu usledilo je nakon ponovnog otvaranja njegovih granica za tranzit i bilateralni transport u novembru 2022. godine, što je dodatno podiglo značaj zemlje kao ključne tranzitne arterije koja povezuje istok i zapad i sever i jug.

Za Azerbejdžan, koji predstavlja vitalni deo Međunarodnog transportnog koridora sever-jug i srednjeg koridora Azija-Evropa, pristupanje e-CMR je od jednakog značaja. Sve veća tranzitna uloga zemlje praćena je zajedničkim naporima za digitalizaciju.

Implementacija e-CMR-a – put napred

Dana 2. februara 2023. godine, Organizacija turskijskih država, IRU i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu biće domaćini virtuelne radionice o CMR konvenciji i e-CMR u regionu.

IRU je takođe održao radionicu o implementaciji e-CMR sa regulatorima i članovima industrije u oktobru 2022. godine.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...