Axxès i Continental najavljuju uslugu naplate putarine tahografom

Plaćati putarinu tahografom?

Provajder usluga naplate putarine Axxès i Continental će ponuditi usluge naplate putarine koje se ne oslanjaju na on-board jedinice (OBU). Nova generacija Smart Tacho-a kompanije VDO bi to trebalo da omogući.

Usluge naplate putarine bez OBU-a – francuski provajder usluga naplate putarine Axxès i nemačka tehnološka kompanija Continental žele da to omoguće u budućnosti. Kako izveštava kompanija koja stoji iza VDO tahometara, podaci iz VDO DTCO 4.1, sledeće kontinentalne verzije inteligentnog tahografa, bi se koristili za elektronsku naplatu putarine. Druga generacija Smart Tacho-a mora biti ugrađena u novoregistrovane kamione od avgusta 2023.

DSRC (Dedicated Short-Range Communication) tehnologija se koristi za naplatu putarine. Podaci se zatim prenose u Axxès cloud preko takozvane platforme Continental Road Usage Service (CRUS). Za povezivanje flota klijenata sa oblakom, Axxès koristi Continentalov VDO Link, rešenje za povezivanje koje se uključuje u prednji interfejs tahografa.

Moguće i druge usluge sa dodatnom vrednošću

Axxès ne želi da se ograniči na naplatu putarine: uz pomoć VDO Link-a, mnoštvo tahografskih podataka o vozačima i vozilima može se mnogo lakše pozvati. Ovo otvara potpuno novo polje usluga sa dodatom vrednošću, za koje Axxès kaže da želi da otvori za svoje klijente u budućnosti.

„Za nas je putarina za tahograf samo prvi korak na putu od OBU-a do OBE-a“, naglašava Ismail Dagli, šef poslovne oblasti Smart Mobility u kompaniji Continental. Distribuirana oprema u vozilu (OBE) za naplatu putarine je vizija koju je razvio Continental. Ideja: uređaj za budućnost sa jedinstvenim korisničkim interfejsom koji nudi veći kvalitet podataka, smanjuje troškove, poboljšava bezbednost i zaštitu podataka i omogućava razvoj novog VAS-a. OBE prvenstveno treba da koristi podatke tahografa, ali i druge podatke o vozilu.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de foto: continental

Pročitajte i...