Automobilska industrija: Nova pravila o čistijim i sigurnijim automobilima počinju da važe u celoj Evropi

1. septembra je počela da se primenjuje Uredba EU o odobravanju i nadzoru tržišta motornih vozila. Usvojena u maju 2018. godine, nova Uredba značajno prepravlja i pooštrava prethodno odobrenje tipa i sistem nadzora tržišta. Poboljšava kvalitet i nezavisnost homologacije i ispitivanja vozila, povećava provere automobila koji se već nalaze na tržištu EU i jača celokupan sistem sa većim evropskim nadzorom.

Komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton, povodom toga izjavio je sledeće: „Evropljani s pravom očekuju da voze najčišće i najsigurnije automobile. To pretpostavlja najstrože kontrole automobila koji se stavljaju na tržište i kruže našim putevima. Takođe zahteva stvarno sprovođenje i nadzor na evropskom nivou: zato će od sada Komisija moći da vrši provere automobila, pokreće opozive širom EU i izriče kazne do 30.000 evra po automobilu kada se prekrši zakon . Ove reforme dopunjuju naš rad na čistijoj i sigurnijoj mobilnosti, koja u izazovnom kontekstu krize zahteva još više investicija u infrastrukturu i inovacije orijentisanih na budućnost. Naši napori na vraćanju poverenja potrošača, jačanju jedinstvenog tržišta i podršci dugoročnoj održivosti i globalnoj konkurentnosti evropske automobilske industrije, idu ruku pod ruku.

Ključni elementi novih pravila EU su nezavisnost i kvalitet ispitivanja pre nego što se automobil stavi na tržište, kao i provera automobila koji se već nalaze na tržištu. Pored toga, Komisija je sada u mogućnosti da vrši proveru usaglašenosti na vozilima u laboratorijama ili na putu. Za više informacija o ovoj temi, pogledajte saopštenje za javnost (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1530 ) i Pitanja i odgovore (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_1534 ).

izvor: eureporter.co

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay