Automatizovana vozila neće zameniti vozače kamiona

Tehnologije automatizacije vozila pružaju podršku vozačima kamiona, a ne zamenjuju ih, kaže nova studija. Uprkos zabrinutosti da će porast automatizovanih vozila ugroziti i zameniti značajan broj vozača kamiona, Izveštaj studije pokazuje da će uticati samo na skroman broj poslova vozača.

Ova Studija, koju je naručio Američki centar za mobilnost (ACM), vodio je Državni univerzitet Michigan, a podržao Teksas A&M Transport Institute za projekte, pokazuje da značajniji broj automatizovanih vozila neće biti u primeni i razvoju pre druge polovine 2020-ih.

Prema istraživanjima, do tada bi se mogli primetiti gubitak poslova u prevozu putničkim automobilima, kao što su taksi vozila. Ali, zbog nedostatka potrebnog broja vozača kamiona i uverenja da će automatizovana tehnologija u velikoj meri pružiti podršku vozačima umesto da ih zamenjuju, broj vozača kamiona verovatno neće biti smanjen u velikom meri, kaže se u izveštaju.

Vest dolazi dan nakon što je Institut za osiguranje bezbednosti na magistralnim putevima (IIHS), neprofitna organizacija koju finansiraju osiguravajuća društva za vozila, objavio rezultate studije, što ostavlja sumnju u to koliko su napredni sistemi koji pružaju pomoć vozaču pri vožnji, spremni da preuzmu samu funkciju vozača. Procene adaptivnog tempomata i aktivnog držanja traka pokazuju promenljive performanse u tipičnim situacijama u vožnji, rečeno je u IIHS-u, poput približavanja zaustavljenim vozilima i prilagođavanja brdima i krivinama. „Rani rezultati podvlače činjenicu da današnji sistemi nisu snažna zamena za vozače.“

Očekuju se promene u zahtevima za radnom snagom

„Tehnologija automatizovanih vozila može se pogrešno posmatrati kao nova pojava ili uticaj na to da će eliminisati poslove prevoza,“ rekla je Shelia Cotten, profesorka medija i informacija MSU Fondacije, koja je vodila istraživanje. „Ipak, nijansirana procena je da će u narednoj deceniji inovacija podstaći šire društvene promene što će rezultirati smenama na radnim mestima i novim zahtevima za radnom snagom.“

Pored toga, istakla je, ovaj nivo napredne tehnologije ima potencijal da dovede do otvaranja na hiljade novih radnih mesta u oblastima kao što su inženjering, analiza podataka, ciber-bezbednost i “nadzor vozila”. “Na osnovu podataka prikupljenih od strane stručnjaka iz industrije tokom ove studije, već postoji značajna potražnja u nekoliko ovih oblasti povezanih sa automatizovanim vozilima. “

Ono što će trebati je obuka. „Rezultati izveštaja pokazuju da će biti potrebni značajni i višestruki napori u obrazovanju i obuci u periodu tranzicije radne snage i javnosti u vezi primene automatizovanih vozila“, rekla je Soraia Kim, glavna direktorka za inovacije ACM-a.

„Kratkoročno postoji veliki potencijal za pomenute tehnologije, koji može biti od pomoći komercijalnim vozačima u bezbednom upravljanju kamionima. Dugoročno će biti važno definisati, razviti i pružiti ciljanu obuku radne snage “, rekao je Christopher Poe, pomoćnik direktora za vezu i automatizovanu strategiju transporta, Teksas A&M Transport Institute.

Preporučeni koraci

Na osnovu nalaza izveštaja, ACM i autori studije preporučuju da je potrebno preduzeti sledeće korake:

Sprovesti dodatna istraživanja koja će zabeležiti doprinos operatera voznog parka u različitim radnim sektorima o tome za koju obuka bi se javilo interesovanje.

Detaljnije identifikovati posebne skupove veština koje su potrebne u automobilskoj i tehnološkoj industriji, kako bi se olakšalo kreiranje i usvajanje primene automatizovanih vozila.

Uspostaviti brze kurseve i obuke koje mogu da odgovore takvim specifičnim potrebama.

Sprovesti dodatna istraživanja kako bi kvantifikovali ukupni pozitivni finansijski uticaj tehnologije autonomnih vozila na ekonomiju u celini i potencijal za otvaranje novih radnih mesta. Američki centar za mobilnost je neprofitna ustanova za testiranje, obrazovanje i razvoj proizvoda za buduću mobilnost. ACM je jedno od 10 Automated Vehicle Proving Grounds baza u SAD-u.

izvor: trucking.info

Pročitajte i...