Akcije na poskupljenje goriva od vitalnog značaja za zaustavljanje transportnog kolapsa i sigurnu dekarbonizaciju

IRU, svetska organizacija za drumski transport, pokrenula je plan za hitne slučajeve od 17 tačaka, za vlade država članica, da se pozabave rastućim cenama goriva i njihovim uticajem na transportne mreže, energetsku bezbednost i planove za dekarbonizaciju.

Cene dizela su porasle za 63% na globalnom nivou od januara 2021. godine, što je posledica naglog povećanja nakon izbijanja rata u Ukrajini i čemu se ne nazire kraj. Poskupljenja goriva su pogodila marže operatera za 9% za dva meseca, ali njihove neto marže profita često su nešto više od 3%.

Eskalacija cena goriva pokreće inflaciju kroz globalnu ekonomiju, a lanci snabdevanja se suočavaju sa blokadama. Sve veći rizik od bankrota malih operatera dodatno će ugroziti mobilnost i logističke mreže i značiti da su manje sposobni da ulažu u nova vozila radi dekarbonizacije.

Radu Dinesku, predsednik IRU-a, rekao je pim povodom: „Operateri drumskog transporta suočavaju se sa krizom priliva novca, posebno onih 90% malih i srednjih preduzeća. Promenljivost cena dizela i nefleksibilni komercijalni uslovi znače da imaju malo prostora za manevar i da se broj bankrota povećava. Ovo će oštetiti kapacitet i efikasnost mreže drumskog transporta, utičući na lance snabdevanja, inflaciju i širu ekonomiju. Moramo da delujemo sada.”

Hitne mere

– IRU pokreće plan za hitne slučajeve od 17 tačaka o gorivu, bezbednosti i dekarbonizaciji;

– Smanjiti akcize na gorivo i uravnoteženje toka gotovine za komercijalne transportne operatere;

– Ubrzati mere efikasnosti transporta, smanjiti politiku izobličenja tržišta i držati otvorene opcije alternativnog goriva.

IRU-ov plan za vanredne situacije uključuje 17 vladinih akcija za podršku prevoznicima u drumskom saobraćaju, posebno u ublažavanju nestabilnosti cena goriva, i usklađivanju mapa puta za dekarbonizaciju sa novom realnošću povećanja energetske nesigurnosti.

Među merama, IRU poziva na mehanizam prilagođavanja akciza na gorivo za komercijalne transportne operatere, kako bi se obezbedila kratkoročna sigurnost i izbegao delimični kolaps drumskih transportnih mreža i inflacija. U Nemačkoj ovog meseca, na primer, privremeno smanjenje akcize od 87% značilo bi da operater ne izgubi novac umesto da ga izgubi.

Zbog ogromnih razlika i do 96%, IRU takođe poziva da svi vidovi komercijalnog transporta plaćaju isti porez na gorivo kako bi planovi dekarbonizacije bili na pravom putu, kao i da bi se ubrzale mere efikasnosti putem kolektivnog drumskog transporta i eko-kamiona.

Usred veće energetske nesigurnosti i rastuće neravnoteže između ponude i potražnje goriva, sva nisko i nulta alternativna i postojeća goriva takođe moraju ostati u operativnoj upotrebi. Vlade bi trebalo pažljivo da preispitaju politike dekarbonizacije kako bi planirale postepeniji prelazak na obnovljiva goriva, osim električnih vozila na baterije, i smanjile distorzije na tržištu, kao što su naplata korisnika puteva i zone nultih emisija koje isključuju već operativne opcije goriva sa niskim sadržajem ugljenika, kao što su biodizel i bio-LNG.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...