80% puteva u Amsterdamu imaće ograničenje brzine od 30 km na sat

Kako piše holandski sajt TTM, specijalizovan za drumski saobraćaj, velika većina amsterdamskih puteva i ulica imaće sledeće godine ograničenje brzine od 30 km/h.

Prema izveštaju TTM-a, novo, niže ograničenje brzine od 30 km/h primenjivaće se na 270 kilometara prometnih gradskih ulica u Amsterdamu. To zapravo znači da će čak 80% gradskih puteva imati ograničenje od 30 km/h.

Gradske vlasti veruju da će promena učiniti Amsterdam bezbednijim i tišim, a plan bi trebalo da bude izglasan u Savetu u januaru.

Savet smatra da se mnogi meštani Amsterdama osećaju nesigurno u saobraćaju. Svoje gledište, potkrepili su istraživanjem koje su sproveli, a koje pokazuje da više od dve trećine stanovnika Amsterdama smatra da saobraćaj u njihovom kraju nije bezbedan. U istoj anketi, 83% ispitanika je izjavilo da veće brzine čine saobraćaj nebezbednim.

Gradske vlasti dodaju da je i dalje previše nastradalih i povređenih. Gradsko veće Amsterdama se stoga nada da će smanjenjem ograničenja brzine grad učiniti mnogo sigurnijim i ugodnijim za život.

Pročitajte više na: trans.info

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...