5.000 kamiona na vodonik – posao vredan milijardu evra

Kompanija GP Joule sa sedištem u Nemačkoj saopštila je u ponedeljak (8. avgusta) da će kupiti 5.000 kamiona sa pogonom na vodonik od 40 tona od kompanije Clean Logistics u narednih pet godina u „poslu vrednosti jedne milijarde evra“.

Prema onome što GP Joule kaže da je trenutno „najveći svetski“ ugovor o nabavci vodonika za teške uslove, kamioni Clean Logistics će koristiti teške poluprikolice opremljene gorivnim ćelijama, baterijama i rezervoarima za vodonik.

Kompanije su procenile da će flota od 5.000 kamiona moći da uštedi preko 325.000 tona ugljen-dioksida godišnje, na osnovu godišnje pređene kilometraže od 100.000 km (62.137 milja).

GP Joule je rekao da će kupovina omogućiti kompaniji da ponudi sve komponente za klimatski neutralne teške kamione, sa svojom sposobnošću da proizvodi i nabavlja zeleni vodonik, gradi i upravlja stanicama za punjenje vodonikom, i stavlja vozila na vodonik dostupnim kupcima .

Kompanija je saopštila da je obim okvirnog sporazuma u ​​ opsegu od milijardu evra.

U junu (2022), GP Joule je otkrio da proširuje svoje kapacitete za proizvodnju vodonika sa narudžbom 2MW PEM elektrolizera kako bi doprineo projektu HY.City.

Komentarišući narudžbu kamiona, Ove Petersen, suosnivač i izvršni direktor GP Joule, rekao je: „Revolucionarna stvar u saradnji između proizvođača električne energije i vodonika kao što je GP JOULE i proizvođača kamiona kao što je Clean Logistics je da je mobilnost teških tereta sada postaje deo nove, održive energetske ekonomije.”

Clean Logistics je u junu (2022.) predstavio svoj kamion sa pogonom na vodonik „Fjuriant“, opremljen sa dva sistema gorivnih ćelija od 120kW PRISMA, razvijena od strane REFIRE tehnologija sa sedištem u Šangaju.

Dirk Graszt, izvršni direktor Clean Logistics, dodao je: „Ovaj okvirni sporazum za isporuku 5.000 kamiona predstavlja značajnu prekretnicu u dekarbonizaciji saobraćaja teške robe. Zajedno sa našim partnerom GP JOULE, osiguraćemo da kamioni na vodonik uskoro budu deo svakodnevnog saobraćaja. Veoma smo srećni što smo pronašli pouzdanog partnera iz severne Nemačke u Clean Logistics, sa kojim ćemo zajedno dekarbonizirati saobraćaj teške robe.”

izvor&foto: h2-view.com

Pročitajte i...