4.147.000 kilometara i više

Kada pređete dovoljno kilometara kamionom, počinjete da ga gledate više kao starog prijatelja nego kao vozilo. To je vrsta odnosa koju imaju Leif Eriksen i njegova Scania 142.

Proizvedena 1980-ih, 14-litarska Scania V8 prešla je neverovatnih 4.147.000 kilometara, većinu sa Eriksonom za volanom. Dok je ekvivalent te razdaljine pet povratnih putovanja na Mesec, Erikson kaže da je to bila skoro u potpunosti pouzdana vožnja.

Dobro se drži iz godine u godinu, ali nikad nisam imao ikakvih problema,” kaže on. „Nema garancija, naravno, budući da je prešla toliko kilometara. Međutim, nije imala nikakve opravke, osim redovnog održavanja.”

Eriksen, poreklom iz grada Hadsunda na danskom poluostrvu Jitland, provodi svoje subote perući i obavljajući sitne popravke na svom klasičnom kamionu. Budući da je proveo toliko dugo vremena u vozilu, tačno poznaje njegove optimalne mogućnosti tokom vožnje. „Vozim fino i lagano na 80 do 85 km/h,” kaže on. „To je odgovarajuća brzina, oko 1500 obrtaja u minuti.”

Budući da je imao zadovoljavajuću karijeru, uključujući prevoženje slada za dansku pivaru Carlsberg, Eriksen je sada spreman za odmor. „Punim 70 u oktobru, tako da je krajnje vreme za penziju” kaže on.

izvor&foto: scania.com

video: youtube