30 godina bezbednosti dece na putevima u Portugalu

Studija Portugalskog Udruženja APSI otkrila je da saobraćajne nesreće i dalje izazivaju većinu smrtnih slučajeva dece u ovoj južnoevropskoj državi.

Portugalsko Udruženje za Promociju Bezbednosti Dece (APSI) je nedavno objavilo svoj Izveštaj o evaluaciji 2022, “30 godina Bezbednosti Dece u Portugalu“, uz ekskluzivnu podršku Frotcom-a u prikupljanju podataka o bezbednosti dece na putevima. Izveštaj ima za cilj da prikaže uticaj nesreća na živote dece i mladih, pokazujući postignuti napredak i izazove koje tek treba rešiti.

Prema izveštaju, u poslednjih deset godina u Portugalu je u proseku godišnje umrlo 66 dece usled nesreća, pri čemu su saobraćajne nesreće i dalje vodeći uzrok nesrećnih smrti dece (otprilike 60%), nakon čega su odmah usledile nesreće usled utapanja.

U izveštaju je takođe utvrđeno da su saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti u skoro svim starosnim grupama. Otprilike 40% smrtnih slučajeva javlja se kod mlađe dece, a 75% kod starije.

Od osnivanja APSI-a 1992. godine, došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti kod dece. Međutim, iz udruženja ističu da nekoliko preporučenih mera za bezbednost dece tek treba da se sprovede u praksi, a izveštaj identifikuje neke od najhitnijih mera koje treba doneti. Udruženje takođe skreće pažnju na ulogu koju njena inicijativa, Nacionalni dan bezbednosti dece, može da odigra u podizanju svesti o problemu i merama koje je potrebno sprovesti.

*izvor: frotcom.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...