200 neobeleženih vozila sa kamerama kontrolisaće brzinu vožnje u 8 francuskih regija

Još osam regiona Francuske će ove godine koristiti neobeležena privatna vozila sa ugrađenim kamerama za kontrolu brzine, a u cilju dodatne provere brzih vozila.

Takođe, biće raspoređeno pedeset dodatnih radarskih automobila, čime će njihov ukupan broj biti 200, izveštava francuska lokacija za drumski transport Les Routiers. Prema planovima, u zemlji će do kraja 2023. godine biti 440 privatnih kamera za kontrolu brzine.

Francuska je započela testiranje koncepta privatizacije brzih radara još 2018. godine. Prvo su se kamere koristile samo u Normandiji, a od početka 2020. takođe patroliraju u Bretanji. Kasnije prošle godine, sistem je primenjen u regionima Centra Val-de-Loire, Pay-de-la-Loire, Hauts-de-France, Grand-Est, Burgundi-Franche-Comte i Nove Akvitanije.

Kako se čini da je francuska vlada zadovoljna rezultatima projekta, dala je zeleno svetlo za njegov nastavak. Do 2023. godine takve kamere instalirane u privatnim automobilima radiće širom zemlje.

U prvom krugu projekat će se proširiti na još osam regiona sa 50 vozila, a u naredne dve godine Francuska takođe planira da cela zemlja bude pokrivena sa ukupno 440 privatnih vozila sa kamerama.

Zašto se privatizuje kontrolisanje brzine?

Planovi za razmeštanje privatnih „mobilnih kamera za kontrolu brzinu“ prvi put su najavljeni 2015. Namera vlasti bila je da olakšaju usluge policije i žandarmerije.

Ruta kojom se kreću neobeležena vozila određuje se unapred. Ove mobilne kamere mogu biti na putu sedam dana u nedelji, danju ili noću. U proseku se svaki takav automobil koristi između pet i šest sati dnevno.

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com