10 strategija za sprečavanje ometanja vožnje u vašoj kompaniji

Otkrijte deset strategija za eliminisanje i sprečavanje ometanja vožnje u voznom parku vaše kompanije.

Ometana vožnja je kritično pitanje koje utiče i na bezbednost radnika i na uspeh kompanija i stoga predstavlja izazov koji zahteva efikasne strategije. U ovom članku predstavljamo deset strategija za sprečavanje ometane vožnje u vašoj kompaniji, koje je sastavio portal frotcom.com, obezbeđujući dobrobit vaše radne snage i kontinuitet vašeg poslovanja.

10 strategija za sprečavanje ometane vožnje u vašoj kompaniji

1. Napravite jasnu politiku ometanja vožnje

Počnite tako što ćete kreirati jednostavne smernice koje jasno definišu od čega se sastoji ometena vožnja i posledice ovakvog ponašanja.

2. Dajte primer

Motivišite menadžment i nadređene vaše kompanije da daju primer u odgovornoj vožnji. Ako lideri daju prioritet bezbednosti, drugi zaposleni će verovatno ponoviti ove prakse.

3. Uspostavite stroga pravila u vezi sa mobilnim uređajima

Postavite stroga pravila u vezi sa korišćenjem mobilnih telefona tokom vožnje. Za osnovne pozive podstaknite svoje vozače da koriste metode komunikacije bez upotrebe ruku.

4. Učite i obučite

Obrazujte svoje vozače o opasnostima rasejane vožnje putem Aktiviranih trening metoda koji pokrivaju tehnike bezbedne vožnje i metode za izbegavanje ometanja dok ste na putu.

5. Investirajte u tehnologiju u vozilima

Investirajte u korišćenje naprednih tehnologija vozila, kao što su GPS sistemi za praćenje voznog parka, za dobijanje podataka u realnom vremenu o ponašanju vozača u vožnji. Ovi sistemi takođe pružaju zvučna upozorenja i podsetnike za izbegavanje rizičnih radnji.

6. Podsticati pauze za odmor

Primenite politike koje obeshrabruju prekomerno radno vreme i promovišu ravnotežu između profesionalnog i ličnog života vozača. Koristite telematske sisteme da podsetite vozače na važnost redovnih pauza i obezbedite da imaju dovoljno odmorite se da biste ostali budni tokom vožnje.

7. Obezbedite pozitivno radno okruženje

Negujte kulturu otvorene komunikacije koja podržava dobrobit vozača. Takođe, podstičite prijavljivanje bilo kakvog ometanja ili nesigurnog ponašanja bez straha od posledica. Obezbeđivanje pozitivnog radnog okruženja će motivisati usvajanje bezbednije vožnje.

8. Nagradite bezbednu vožnju

Primenite programe prepoznavanja za vozače koji kontinuriano rade dobar posao. Odličan način da se ojačaju ove pozitivne navike je dodela bonusa i dodatnog slobodnog vremena kao nagrade.

9. Pratite i analizirajte ponašanje vozača

Koristite telematičke sisteme da nadgledate ponašanje vozača i identifikujete loše obrasce vožnje. Prikupite uvide iz podataka i prilagodite programe obuke da biste se bavili određenim oblastima za poboljšanje.

10. Sprovedite redovne preglede vozila

Uverite se da su sva službena vozila propisno pregledana i redovno održavana. Ova praksa će vam omogućiti da brzo otklonite potencijalne probleme i sprečite kvarove opreme, koji često doprinose smetnjama i nesrećama.

Smanjenje ometane vožnje je od najveće važnosti za menadžere voznih parkova koji žele da obezbede visoke performanse voznog parka. Sa ovih deset strategija moći ćete da kreirate bezbednije radno mesto i pokažete svoju posvećenost dobrobiti svojih zaposlenih.

*izvor: frotcom.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...