Odložen decembarski događaj „Nikola World“

Kompanija Nikola izjavila je u sredu da odlaže decembarski događaj lansiranja zbog Covid-19, jer pokušava da resetuje očekivanja nakon nedavnih kontroverzi.
Kompanija sa sedištem u Arizoni saopštila je da će događaj „Nikola World“, za koji je 3. decembra zakazano potencijalno lansiranje novih vozila i tehnologije, biti premešten na vreme kada „možemo bezbedno okupiti zajednicu Nikola“.
Kompanija, koju su mučila pitanja o održivosti poslovanja, takođe je iznela raspored sa ciljevima za završetak američke fabrike, doradu prototipova vozila i pokretanje proizvodnje, navodi se u saopštenju za štampu.
Pozivajući se na nedavne političke mere Evropske unije i Kalifornije u vezi sa ekonomijom vodonika i postupnim ukidanjem automobila na benzin, Nikola razvija ekološke kamione, benzinske pumpe i vozila za rekreaciju kako bi zadovoljio „potrebu za zelenim transportnim rešenjima”.
Ključni ciljevi uključuju završetak prve faze fabrike Coolidge u Arizoni u četvrtom kvartalu 2021. godine i predstavljanje prototipova kamiona iz nemačke fabrike kasnije ove godine, što je dovelo do faze proizvodnje u drugoj polovini 2021. godine.
Izveštaj kompanije Hindenburg Research od 10. septembra nazvao je kompaniju „zamršenom prevarom“. Kompanija je odbacila većinu optužbi, ali je njen osnivač i predsednik Trevor Milton naglo podneo ostavku 21. septembra.
Ranije ove nedelje Miltona su dve žene optužile za seksualni napad. Portparol Miltona rekao je da su optužbe neutemeljene.
GM, koji je ranije najavio da će se Nikolina transakcija zatvoriti do 30. septembra, ali u sredu je saopšteno da “transakcija sa Nikolom nije zaključena.”

U razgovoru smo sa trenutnim menadžmentom Nikole i obezbedićemo dalja ažuriranja kada je to potrebno”, rekao je GM.
“U svetlu nedavnih optužbi u vezi sa ličnim ponašanjem Nikolinog bivšeg izvršnog predsednika Trevora Miltona, želimo da naglasimo da GM najoštrije osuđuje seksualno uznemiravanje i zlostavljanje bilo koje vrste.”

U belešci JP Morgan Chasea u sredu se kaže da bi GM mogao da iskoristi Nikoline muke da pregovara o uslovima, možda uzevši ulog od 25 procenata umesto 11 procenata kao po prvobitnom dogovoru.

“Smatramo da se GM udaljava od transakcije kao relativno manje verovatna, a trenutna transakcija prolazi kao što je predloženo kao najmanje verovatan scenario”, navodi se u belešci JPMorgan.

Akcije Nikole porasle su za 11,3 odsto na 19,90 američkih dolara u popodnevnom trgovanju 30.09.2020. godine.

izvor@foto: techau.com.au